Ciasto kruche z brzoskwiniami

4.98 (198 ocen)

przepis dostałam od koleżanki troszkę go zmieniłam

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki
    - 1 kostka margaryny 250 g
    - 5 jajek
    - 10 łyżek cukru
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1 mały proszek do pieczenia
    - 2 puszki brzoskwiń
    - 0,5 słoika dżemu brzoskwiniowego
    - 3 łyżki płatków migdałowych
    - puder cukier
Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kruche z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Margarynę utrzeć z cukrem do białości dodawać stopniowo po jednym jajku i mleko cały czas ucierać na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę 28 40 cm
  • 2. - Brzoskwinie odsączyć z zalewy na sicie każdą brzoskwinię ponacinać w paseczki układać na cieście ciasto włożyć do piekarnika na 170 stopni 45 - 50 minut
    - dżem ogrzać zmiksować blenderem posmarować gorące ciasto posypać migdałami wcześniej uprażonymi na suchej patelni posypać ciasto delikatnie cukrem pudrem

Porady

Ciasto można piec na dużej blasze ale trzeba dodać 1 puszkę brzoskwiń ciasto wychodzi trochę nisze Ciasto można ozdobić kleksami z bitej śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować