Ciasto kokosowo- ananasowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciacho jest przepyszne, serdecznie polecam! Ananas i kokos to idealny duet :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (blaszka 30/23 cm):
    ciasto kokosowe:
    białka 7 szt,
    wiórka kokosowe 200 g,
    cukier 150 g,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    masa budyniowa:
    budyń śmietankowy nie słodzony 1 opakowanie,
    mleko 500 ml,
    masło 150 g,
    cukier 2 łyżki,
    cukier puder 2 łyżki,

    dodatkowo:
    ananas z puszki 340 g po odsączeniu, (12 krążków),
    galaretka pomarańczowa 2 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto kokosowo- ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając ubijania.
    Do piany dodajemy proszek do pieczenia oraz wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier i wkładamy z powrotem do blaszki.
    1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować, to powoli wlewamy jedną ręką mleko z budyniem, a drugą ręką przez cały czas energicznie mieszamy. Budyń doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 3 min. Ugotowany budyń przykrywamy bardzo dokładnie folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Folia aluminiowa zapobiegnie powstaniu kożucha na wierzchu budyniu.
    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotową masę wykładamy na ciasto kokosowe i równomiernie rozsmarowujemy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Ananasa odsączamy z syropu. Następnie układamy na masie. Na wierzch delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Galaretka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować