1.
Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodając cukier, następnie miksujemy z żółtkami. Na końcu delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach ok. 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż się zezłoci, gotowe studzimy.
2.
Białka na warstwę kokosową ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na końcu mieszamy z wiórkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do takiej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia jak wyżej i pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach, aż się zrumieni. Gotową studzimy.
3.
W jednej szklance mleka mieszamy budyń, mąkę, żółtka i cukier, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek (uważać by nie przypalić). Gotową masę studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Gdy krem będzie gładki 3/4 mieszamy z odsączonymi ananasami, pozostałą część pozostawiamy bez owoców.
4.
W formie układamy biszkopt pozbawiony papieru, skrapiamy go dość obficie sokiem ananasowym, wykładamy krem z ananasami, na to kładziemy warstwę kokosową bez papieru. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach śmietany oraz posypując wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze