Ciasto kokosowo-ananasowe

  • wyświetlono: 994 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Smaczne i proste w wykonaniu z delikatną nutą słodyczy ananasa.

Ania00

Składniki

*na biszkopt
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru
*na warstwę kokosową
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 150g wiórek kokosowych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*na masę ananasową
- 4 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 180g masła
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 puszka ananasa w kawałkach
*dodatkowo
- sok ananasowy do nasączenia biszkoptu
- wiórki kokosowe do dekoracji
- 3/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- kilka łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kokosowo-ananasowe

  • 1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodając cukier, następnie miksujemy z żółtkami. Na końcu delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach ok. 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż się zezłoci, gotowe studzimy.
  • 2. Białka na warstwę kokosową ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na końcu mieszamy z wiórkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do takiej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia jak wyżej i pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach, aż się zrumieni. Gotową studzimy.
  • 3. W jednej szklance mleka mieszamy budyń, mąkę, żółtka i cukier, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek (uważać by nie przypalić). Gotową masę studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Gdy krem będzie gładki 3/4 mieszamy z odsączonymi ananasami, pozostałą część pozostawiamy bez owoców.
  • 4. W formie układamy biszkopt pozbawiony papieru, skrapiamy go dość obficie sokiem ananasowym, wykładamy krem z ananasami, na to kładziemy warstwę kokosową bez papieru. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach śmietany oraz posypując wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jrk4p4

Dodane przez: Magster

CIASTO Z PIANKĄ ANANASOWĄ I KOKOSOWĄ BEZĄ

Ciasto a'la pina colada w lekko...

Dodane przez: monisia14444

Ciasto ananasowe

Ciasto jest bardzo smaczne, nie...

ciasto ananasowe

Dodane przez: jo_asia86

Ciasto ananasowe

Wyśmienite ciasto z lekkim biszkoptem...

ciasto ananasowe

Dodane przez: lucyna19

Ciasto ananasowe

Dla wielbicieli ciast owocowych.

Pychotka ananasowa

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Pychotka ananasowa

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową...

Tort ananasowo- kokosowy

Dodane przez: Patrycja33

Tort ananasowo- kokosowy

Tort składa się z dwóch płatów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.