REKLAMA

Ciasto kokosowo-ananasowe

wyświetlono: 1317 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Smaczne i proste w wykonaniu z delikatną nutą słodyczy ananasa.

opublikowany: 28.12.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • *na biszkopt
    - 3 jajka
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 op. cukru waniliowego
    - 6 łyżek cukru
    *na warstwę kokosową
    - 4 białka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 150g wiórek kokosowych
    - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    *na masę ananasową
    - 4 żółtka
    - 1 op. cukru waniliowego
    - 2,5 łyżki mąki pszennej
    - 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
    - 180g masła
    - 2 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 puszka ananasa w kawałkach
    *dodatkowo
    - sok ananasowy do nasączenia biszkoptu
    - wiórki kokosowe do dekoracji
    - 3/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
    - kilka łyżek śmietany 30%
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodając cukier, następnie miksujemy z żółtkami. Na końcu delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach ok. 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż się zezłoci, gotowe studzimy.
  • 2. Białka na warstwę kokosową ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na końcu mieszamy z wiórkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do takiej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia jak wyżej i pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach, aż się zrumieni. Gotową studzimy.
  • 3. W jednej szklance mleka mieszamy budyń, mąkę, żółtka i cukier, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek (uważać by nie przypalić). Gotową masę studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Gdy krem będzie gładki 3/4 mieszamy z odsączonymi ananasami, pozostałą część pozostawiamy bez owoców.
  • 4. W formie układamy biszkopt pozbawiony papieru, skrapiamy go dość obficie sokiem ananasowym, wykładamy krem z ananasami, na to kładziemy warstwę kokosową bez papieru. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach śmietany oraz posypując wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Patrycja33 P1040742 (3)

Ciasto kokosowo- ananasowe

Ciacho jest przepyszne, serdecznie polecam! Ananas i kokos to idealny duet :)

kategoria: Ciasta galaretki krem opublikowany: 20.11.2017 | wyświetlono: 517 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: justi00ak justi00ak

Ciasto kokosowo-ananasowe

Ciasto smaczne i proste w wykonaniu.Ciasto po upieczeniu można przekroić na pół i przełożyć dżemem ananasowym.

kategoria: Ciasta opublikowany: 01.03.2013 | wyświetlono: 2933 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 1
Dodane przez: 2milutka IMG_20190918_121058

Ciasto kokosowo-ananasowe

Pyszne wilgotne rozpływające się w ustach....

kategoria: Ciasta ciasto z owocami Desery beza opublikowany: 11.05.2013 | wyświetlono: 1210 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 1
Dodane przez: Anna Michoń IMG_20200317_195815_802

Ciasto kokosowo ananasowe

Moja rodzina się nim zajada.

kategoria: Ciasta opublikowany: 21.04.2020 | wyświetlono: 242 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE