Ciasto Kinder Chocolate

4.48 (145 ocen)

Dwa wilgotne blaty ciasta czekoladowego przełożone słodkim kremem Kinder Chocolate. Wierzch polana polewą czekoladową i udekorowana posiekanymi batonikami. Poezja!

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    250 g margaryny
    500 ml mleka w temperaturze pokojowej
    2 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. cukru
    2 duże jajka w temperaturze pokojowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    4 kopiaste łyżki kakao
    6 łyżek dżemu/ powideł śliwkowych w temperaturze pokojowej

    Krem Kinder Chocolate:
    150 g batoników Kinder Chocolate (12 sztuk)
    30 g masła
    630 g słodkiej śmietanki 30-36 %

    Polewa czekoladowa:
    15 g masła
    100 ml mleka
    1 gorzka czekolada
    15 g cukru

    Dodatkowo:
    kilka posiekanych batoników Kinder Chocolate do dekoracji
    kilka łyżek startej, białej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Batony

Ciasto kinder chocolate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n1psep 1. Ciasto czekoladowe: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Suche składniki przesiać, a następnie wymieszać. Dodać mleko oraz jajka, wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać dżem i roztopioną margarynę, wymieszać. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  • 2. Krem Kinder Chocolate: Batoniki posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło i 30 g śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Resztę śmietanki ubić na sztywno, dodawać stopniowo krem Kinder Chocolate i zmiksować. Pierwszy blat ciasta czekoladowego wysmarować kremem, przykryć drugim ciastem. Schłodzić.
  • image-1dirob3 3. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej do otrzymania jednolitej polewy. Pozostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi batonikami i startą, białą czekoladą. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki ciasta czekoladowego powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować