Ciasto "jubileuszowe'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kawowo - makowe: całe jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać kolejne składniki. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni.
2.Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając) po czym żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wykładamy tylko spód) i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
3.Krem kawowy: jajka ubijamy na parze z cukrem (podczas ubijania dno miski z jajkami nie może stykać się z wodą). Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę rozpuszczalną. Gdy masa będzie dobrze ubita i ciepła zdejmujemy ją znad pary. Studzimy najlepiej ciągle mieszając. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimne jaja. Dokładnie ucieramy.
4.Krem biały: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
5.Polewa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekolady i śmietanę podgrzewać na wolnym ogniu do momentu roztopienia. Dodać galaretkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przestudzoną polewą polać placek
6.Wiśnie odcedzić. Zalać wódką na noc. Na następny dzień ponownie odcedzić i powstałym sokiem nasączyć ciasto kawowo – makowe.
7.Przełożenie: ciasto kawowo – makowe, krem kawowy, ciasto orzechowe, krem biały, na kremie bardzo gęsto poukładać wiśnie dociskając je w krem, polewa.
Komentarze