Ciasto "Jubileuszowe''

  • wyświetlono: 8761 |
  • dodany do książki kucharskiej: 52 |
  • polecenia: 0

Powstało na specjalną okazję! Jest to mój 200 przepis dodany w serwisie :-) Z pewnością możemy je podać jako tort :-)

bieniaszka
  • 180min

Składniki

ciasto kawowo – makowe (na blachę 23 x 38 cm):
5 jajek
½ szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru kryształu
2 łyżki kakao
1, 5 łyżki kawy mielonej (suchej)
2 łyżki maku (suchego)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto orzechowe:
4 jajka
15 dag mielonych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku to pieczenia
szczypta soli

krem kawowy:
5 jajek
¾ szkl. cukru kryształu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kostka masła (200 g)

krem biały:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
3 szklanki mleka
3 żółtka
1 kostka masła (200g)

polewa:
1 galaretka wiśniowa
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
½ szkl. śmietany 18 %
½ szkl. wody

dodatkowo:
2 słoiki wiśni z kompotu
1 szkl. wódki (lub spirytus rozcieńczony z wodą 1:1)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Jubileuszowe''

  • 1. Ciasto kawowo - makowe: całe jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać kolejne składniki. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni.
  • 2. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając) po czym żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wykładamy tylko spód) i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Krem kawowy: jajka ubijamy na parze z cukrem (podczas ubijania dno miski z jajkami nie może stykać się z wodą). Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę rozpuszczalną. Gdy masa będzie dobrze ubita i ciepła zdejmujemy ją znad pary. Studzimy najlepiej ciągle mieszając. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimne jaja. Dokładnie ucieramy.
  • 4. Krem biały: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 5. Polewa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekolady i śmietanę podgrzewać na wolnym ogniu do momentu roztopienia. Dodać galaretkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przestudzoną polewą polać placek
  • 6. Wiśnie odcedzić. Zalać wódką na noc. Na następny dzień ponownie odcedzić i powstałym sokiem nasączyć ciasto kawowo – makowe.
  • 7. Przełożenie: ciasto kawowo – makowe, krem kawowy, ciasto orzechowe, krem biały, na kremie bardzo gęsto poukładać wiśnie dociskając je w krem, polewa.
PRZEPIS DNIA Niedziela 30.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=262

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekremorzechymakWiśniekawapolewaspirytusdeser do kawyprzyjmujemy gościciasto tortowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: adamonika

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe smakuje przez...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

ciasto kubusiowe

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Kubusiowe

Ulubione ciasto moich córeczek....

królewiec

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Królewiec

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej...

Lodowiec.

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto Lodowiec

To ciasto pamiętam jako wielki...