Ciasto "Jubileuszowe''

4.47 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Powstało na specjalną okazję! Jest to mój 200 przepis dodany w serwisie :-) Z pewnością możemy je podać jako tort :-)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto kawowo – makowe (na blachę 23 x 38 cm):
    5 jajek
    ½ szkl. mąki ziemniaczanej
    1 szkl. cukru kryształu
    2 łyżki kakao
    1, 5 łyżki kawy mielonej (suchej)
    2 łyżki maku (suchego)
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    ciasto orzechowe:
    4 jajka
    15 dag mielonych orzechów włoskich
    3 łyżki bułki tartej
    15 dag cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku to pieczenia
    szczypta soli

    krem kawowy:
    5 jajek
    ¾ szkl. cukru kryształu
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    kostka masła (200 g)

    krem biały:
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek cukru
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    1 kostka masła (200g)

    polewa:
    1 galaretka wiśniowa
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    ½ szkl. śmietany 18 %
    ½ szkl. wody

    dodatkowo:
    2 słoiki wiśni z kompotu
    1 szkl. wódki (lub spirytus rozcieńczony z wodą 1:1)
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "jubileuszowe'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kawowo - makowe: całe jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać kolejne składniki. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni.
  • 2. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając) po czym żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wykładamy tylko spód) i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Krem kawowy: jajka ubijamy na parze z cukrem (podczas ubijania dno miski z jajkami nie może stykać się z wodą). Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę rozpuszczalną. Gdy masa będzie dobrze ubita i ciepła zdejmujemy ją znad pary. Studzimy najlepiej ciągle mieszając. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimne jaja. Dokładnie ucieramy.
  • 4. Krem biały: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 5. Polewa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekolady i śmietanę podgrzewać na wolnym ogniu do momentu roztopienia. Dodać galaretkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przestudzoną polewą polać placek
  • 6. Wiśnie odcedzić. Zalać wódką na noc. Na następny dzień ponownie odcedzić i powstałym sokiem nasączyć ciasto kawowo – makowe.
  • 7. Przełożenie: ciasto kawowo – makowe, krem kawowy, ciasto orzechowe, krem biały, na kremie bardzo gęsto poukładać wiśnie dociskając je w krem, polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mak Orzechy Kasza Spirytus Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 30.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=262

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować