Ciasto jogurtowe z truskawkami

3 (1 ocen)

Gdy mam mało czasu często piekę takie jogurtowe ciasto z owocami sezonowymi, tym razem postanowiłam upiec z truskawkami. Ciasto jest smaczne i wilgotne, idealne do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju
    200ml. jogurtu naturalnego
    3 jajka
    Cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 kilograma truskawek
    Tortownica 24 cm.
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Ciasto jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, ucieramy mikserem do białości. Ucierając wlewamy olej oraz dodajemy małymi porcjami jogurt. Ma końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto, umyte i osuszone truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować