Ciasto jogurtowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, wilgotne, gotowe w kilka chwil klasyk wśród letnich ciast - zawsze tak samo dobre.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 280 g mąki typ 450-480
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 jajka
    - 1 szklanka jogurtu naturalnego
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - cukier puder oraz truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia wszystko mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre: jajka, jogurt oraz olej. Do szklanki dodajemy łyżkę soku z cytryny i sodę oczyszczoną i natychmiast przelewamy do masy. Całość mieszamy.
  • 2. Blachę o wymiarach 25x25 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką bądź wykładamy do pieczenia. Przelewamy ciasto. Obrane i umyte truskawki kroimy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta delikatnie wciskając w masę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować