ciasto jogurtowe z truskawkami

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wilgotne, przepyszne ciasto z truskawkami. Robi się je ekspresowo, jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Z podanej porcji składników wychodzi duża blaszka wysokiego ciasta. Ma tylko jedną wadę- znika błyskawicznie!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    6 jajek
    1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    4 i 1/2 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki oleju
    2 szklanki cukru
    1 torebka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    500 g truskawek
    2 łyżki płatków migdałowych
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Ciasto jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywno.
  • 2. Mąkę,cukier, jogurt, olej, żółtka i proszek do pieczenia umieścić w misce i wymieszać na najniższych obrotach miksera krótko, tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto (jest dość geste) a na wierzch położyć truskawki pokrojone w połówki. Posypać migdałami. Piec około godziny w 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasto można dodać także inne owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować