Inspiracją do upieczenia tego ciasta były oczywiście ciastka Jeżyki.Pod polewą czekoladową kryją się chrupiące bakalie zanurzone w masie karmelowej. Uwielbiam piec i wymyślać nowe ciasta.
Ciasto jeżykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. ubić na sztywno. Dodawać powoli na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować aż do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę, proszek i kakao, delikatnie mieszając. Na koniec połączyć z olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach 25 minut. Przekroić na dwa blaty (najlepiej na drugi dzień).
2.Ugotować budynie i zmiksować je z kostką margaryny.
3.Pierwszy blat ciasta posmarować powidłami. Wyłożyć na to masę budyniową. Przykryć drugim plackiem.
Górę biszkoptu posmarować masą toffi z puszki.
4.Wszystkie orzechy grubo posiekać i wraz z rodzynkami, kulkami czekoladowymi i kokoskiem rozsypać na masie toffi.
Polać polewą czekoladową rozpuszczoną z kawą rozpuszczalną.
Komentarze