Ciasto jagody ze śmietanką bez śmietanki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam jeść jagody z cukrem i słodką śmietanką ( 12% ) w związku z tym spróbowałam zrobić ciasto ( bez pieczenia ) które w smaku przypominałyby mi ten pyszny deser. Z efektu byłam bardzo zadowolona :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • paczka podłużnych biszkoptów ( można też upiec cienki biszkopt )

    1 puszka (ok. 500 ml ) mleka zagęszczonego słodzonego
    500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
    1 i 1/2 - 2 szklanki jagód
    2 opakowania żelatyny deserowej ( polecam, jest lepsza niż tradycyjna żelatyna, nie robią się grudki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jagody ze śmietanką bez śmietanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno formy o wymiarach 25 x 21 cm lub do tortownicy 24 - 26 cm wyłożyć biszkopty.
    Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (polecam deserową chociaż nic z tego nie mam, ale odkryłam ją niedawno i jestem nią zachwycona gdyż nie ma możliwości by po jej dodaniu zrobiły się grudki). Mleko zagęszczone słodzone i mleko zagęszczone niesłodzone wymieszać ze sobą, wlewać przygotowaną żelatynę cały czas przy tym miksując. Dodać jagody, wymieszać łyżką. Odstawić na 2- 3 minuty aż zacznie lekko gęstnieć. Pierwsze łyżki kremu nakładać ostrożnie na środki biszkoptów by je lekko obciążyć i żeby nie wypłynęły na wierzch. Odstawić na chwilę do lodówki, powoli wyłożyć resztę kremu. Odstawić do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mleko Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować