Bardzo prosty przepis na domowe puszyste ptasie mleczko.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa + 250 ml wrzątku
1 galaretka cytrynowa + 250 ml wrzątku
1 banan (można pominąć lub dać inny owoc)
dosłodzić wedle uznania (w przypadku galaretek bez cukru)
Ptasie mleczko ze śmietanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy (mieszajcie co jakiś czas podczas studzenia). 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno i łączymy z ostudzoną galaretką.
Małą formę keksówkę lub kwadratową (ja użyłam 20x20) smarujemy tłuszczem i na to kładziemy folię spożywczą (nie będzie wtedy latać i trzymać się formy). Wylewamy truskawkową wersję i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Po niecałej godzinie banana kroimy w talarki i układamy na warstwie lekko dociskając.
Przygotowujemy drugą warstwę w ten sam sposób co pierwszą i wylewamy na warstwę truskawkową.
Wstawiamy całość do lodówki najlepiej na całą noc. Schłodzone kroimy w kostkę i można jeść bezpośrednio tak jak ptasie mleczko, a nie widelcem.
Komentarze