Ciasto imprezowe na roladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno , dodajemy po łyżce cukru ( dopiero jak się wchłonie jedną łyżka cukru wtedy dodajemy następną łyżke cukru), następnie dodajemy żółtka ( każde następne dodajemy jak poprzednie zostanie dobrze wmiksowane) , po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy 2 łyżki letniej wody i miksujemy . Po zmiksowaniu wyłączam mikser i dodaje przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Duża blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut . Po upieczeniu zdejmujemy papier , biszkopt przekładamy na natluszczony papier do pieczenia i zwijamy wraz z papierem i zostawiamy do przestudzenia. Przestudzoną roladę rozwijamy i smarujemy dżemem porzeczkowym i zwijamy w roladę . Roladę kroimy na 1 cm kawałki
2.Wykładamy dno i boki tortownicy kawałkami rolady . (Jeśli zostanie nam kawałek to możemy uzupełnić szczeliny krojac dany kawałek na mniejsze części.)
3.Robimy krem : na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru , studzimy . Ucieramy masło do białości , dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy . Gotowy krem schładzamy.
4.Na spód rolady wykładamy połowę kremu budyniowego , na krem układamy obrane i pokrojone na kawałki banany , następnie przykrywamy reszta kremu
5.Wierzch kremu budyniowego wyrownujemy .
6.Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ja na krem budyniowy .
7.Ciasto dowolnie dekorujemy ( u mnie gwiazdki oraz czekoladowe listki )
Porady
Do ciasta zamiast bananów możemy użyć np świeżych malin
Komentarze