Ciasto imprezowe na roladzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto na różne uroczystości . Polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt ;
    - 6 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)
    - szczypta soli
    - 1 szkl cukru
    - 2 łyżeczki letniej wody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szkl mąki pszennej
    -1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    Krem budyniowy ;
    - 1200 ml mleka
    - 3 budynie śmietankowe bez cukru
    - 8 łyżek cukru
    - kostka masła roślinnego
    Owoce;
    - 4 średnie banany
    Dżem ;
    - 1 słoiczek 400 g dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia rolady
    Śmietana;
    - 600 ml śmietany 36 %
    - 1 szkl cukru pudru
    Dekoracja :
    - listki czekoladowe
    - gwiazdki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty Dżemy

Ciasto imprezowe na roladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kremowe 1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno , dodajemy po łyżce cukru ( dopiero jak się wchłonie jedną łyżka cukru wtedy dodajemy następną łyżke cukru), następnie dodajemy żółtka ( każde następne dodajemy jak poprzednie zostanie dobrze wmiksowane) , po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy 2 łyżki letniej wody i miksujemy . Po zmiksowaniu wyłączam mikser i dodaje przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Duża blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut . Po upieczeniu zdejmujemy papier , biszkopt przekładamy na natluszczony papier do pieczenia i zwijamy wraz z papierem i zostawiamy do przestudzenia. Przestudzoną roladę rozwijamy i smarujemy dżemem porzeczkowym i zwijamy w roladę . Roladę kroimy na 1 cm kawałki
  • Ciasto imprezowe 2. Wykładamy dno i boki tortownicy kawałkami rolady . (Jeśli zostanie nam kawałek to możemy uzupełnić szczeliny krojac dany kawałek na mniejsze części.)
  • Ciasto imprezowe 3. Robimy krem : na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru , studzimy . Ucieramy masło do białości , dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy . Gotowy krem schładzamy.
  • Ciasto imprezowe 4. Na spód rolady wykładamy połowę kremu budyniowego , na krem układamy obrane i pokrojone na kawałki banany , następnie przykrywamy reszta kremu
  • Ciasto imprezowe 5. Wierzch kremu budyniowego wyrownujemy .
  • Ciasto imprezowe 6. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ja na krem budyniowy .
  • Ciasto imprezowe 7. Ciasto dowolnie dekorujemy ( u mnie gwiazdki oraz czekoladowe listki )

Porady

Do ciasta zamiast bananów możemy użyć np świeżych malin

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować