Tort na roladzie z bananami

  • wyświetlono: 461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zdecydowanie mój ulubiony tort, który robiłam już mnóstwo razy. Tort składa się z rolady, kremu karpatkowego, bitej śmietany oraz bananów. Znalazłam go na stronie www.mojewypieki.com i nieco zmodyfikowałam. Przede wszystkim zwiększyłam proporcje składników, zmniejszyłam ilość mąki w masie oraz do bitej śmietanki dodałam śnieżkę w proszku, która nadaje pysznego lodowego smaku.

P1040742 (3)
  • 20 porcje
  • 120min

Składniki

(tortownica o średnicy 26cm):

ciasto na roladę:

jajka 12 szt,

mąka pszenna 12 łyżek,

cukier 12 łyżek,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

sól szczypta,

dodatkowo:

marmolada wieloowocowa 1 mały słoik,


krem:

mleko 1 litr,

budyń waniliowy bez cukru 2 szt,

mąka pszenna 3 łyżki,

cukier 9 łyżek,

masło 200 g,

banany 8 szt,


bita śmietana:

śmietanka 30 % 400 ml,

śnieżka w proszku 2 szt,


dodatkowo:

czekolada mleczna 6 kostek,

Sposób przygotowania przepisu:

Tort na roladzie z bananami

  • 1. Składniki na roladę powinny być w temperaturze pokojowej.

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. 2 blaszki o wymiarze 23/33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylewamy na obie blaszki i pieczemy w 170 st.C przez 15 min. do suchego patyczka. Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wykładamy na ścierkę papierem do góry, ostrożnie usuwamy papier do pieczenia i zwijamy wraz ze ściereczką w roladę zaczynając od krótszego boku. Z drugim ciastem biszkoptowym postępujemy w ten sam sposób, ale zaczynamy zwijać roladę od dłuższego boku. Rolady odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozwijamy roladę, usuwamy ścierkę i smarujemy marmoladą i ponownie zwijamy. Grubszą roladę kroimy na równe kawałki i wykładamy w koło obręczy tortownicy. Tort najlepiej robić bezpośrednio na paterze. Z drugą roladą postępujemy w ten sam sposób i układamy ją na dnie ciasta.

    Połowę mleka nastawiamy na palnik wraz z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę, aby nie było grudek najlepiej do rozpuszczenia użyć blendera. Gdy mleko zacznie wrzeć, to powoli wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy. Gotujemy ok. 3 min, nie przerywając mieszania. Budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Połowę kremu wykładamy na ciasto, następnie układamy banany, tak jak jest to pokazane na zdjęciu i przykrywamy pozostałym kremem.

    Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia.

    Tort smarujemy połową bitej śmietanki. Następnie ścieramy mleczną czekoladę, a z pozostałej bitej śmietany wyciskamy za pomocą szprycy ozdoby wkoło tortu. Tort chłodzimy w lodówce, a następnie ściągamy obręcz tortownicy i gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortkrembananyroladasmietankabita

Komentarze

Podobne przepisy

image-1qgawxw

Dodane przez: Sliczna6

Ciasto z mascarpone, migdałami i bananami...

Pyszne szybkie ciasto bez pieczenia

murzynkowe ciasto z bananami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Murzynkowe ciasto z bananami

Ciasto smaczne, ale powiedziawszy...

sernik mleczny

Dodane przez: viki2903

Mleczny sernik z bananami

Sernik jest bardzo kremowy, zrobiony...

Kremowiec z bananami

Dodane przez: akrobatka22

Kremowiec z bananami

Przepis znaleziony na blogu Moje...

Ciasto czekoladowe z bananami

Dodane przez: afrodyta

Ciasto czekoladowe z bananami

Przepyszne ciasto czekoladowe z...

Sernik.

Dodane przez: Di bloguje

Sernik na cieście ucieranym z bananami, truskawkami...

Pyszny sernik, który każdego zachwyci...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE