ciasto "Hiszpan"

4.94 (145 ocen)

  • 60 min

eleganckie ciasto, doskonałe na przyjęcia

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt:

    6 jajek
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki maki krupczatki
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem:
    3 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    3 żółtka
    1 łyżka kakao
    250 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    1/2 słoiczka dżemu jeżynowego (lub innego kwaśnego)
    na wierzch:
    330 ml śmietanki 30%
    1 opakowanie Śnieżki
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżki cukru pudru
    150 g rodzynek namoczonych wcześniej w rumie
    kilka kostek czekolady
Wystaw ocenę:

4.94 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto "hiszpan" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt, przestudzić, podzielić na dwie części.
    ( blaszka 21*36cm)
  • 2. krem: Żółtka, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i kakao rozrobić w szklance mleka. resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowany roztwór i ugotować budyń, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
    Jeden blat biszkopta posmarować dżemem, następnie delikatnie wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim biszkoptem.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao i śnieżką. Wyłożyć na ciasto. Rozłożyć rodzynki i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować