Ciasto francuskie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Śliwki umyć, pokroić w ćwiartki.
2.Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty, w taki sposób, aby wystawało poza brzegi. Wystające kawałki ciasta fantazyjnie pozawijać.
3.Spód ciasta wysmarować masłem orzechowym, na nim ułożyć jabłka, polać je miodem, oprószyć cynamonem. Na jabłkach ułożyć śliwki. Jeżeli zostanie nam jeszcze odrobina ciasta francuskiego można przełożyć je przez środek tarty.
4.Tartę z owocami piec 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200- 220 stopni C. Po wyjęciu posypać herbatnikami, orzeszkami ziemnymi i owocami żurawiny. Spód ciasta nasiąknie sokami z owoców, a brzegi pięknie "spuchną" i zrumienią się.
Komentarze