Placek orzechowo kokosowy

4.49 (184 ocen)

Placek orzechowo kokosowy

Składniki:

  • Placek kruchy:
    20 dag mąki pszennej
    10 dag margaryny
    8 dag cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    Placek orzechowy:
    5 jajek
    10 dag orzechów mielonych
    10 dag orzechów krojonych
    10 dag cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki bułki tartej
    Placek kokosowy:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    20 dag wiórków kokosowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    1 czerwona galaretka
    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    2 budynie
    cukier do smaku
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek orzechowo kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek kruchy: Połączyć skladniki razem i piec ok. 20 min. 170C.

    Placek orzechowy: Ubić pianę, dodając cukier i po żółtku. Na koniec wymieszać orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Piec 30 min. 170C.

    Placek kokosowy: Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, kokos, proszek do pieczenia i mąkę. Piec ok. 20 min. 180C.

    Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać suchą galaretkę.

    Masa budyniowa: Z mleka, budyniu, cukru ugotować budyń. Masło utrzeć z przestudzonym budyniem.

    Przełożenie placka: PLACEK KRUCHY_MASA JABŁKOWA_PLACEK ORZECHOWY_MASA BUDYNIOWA_PLACEK KOKOSOWY
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować