Ciasto dyniowe z białą czekoladą

4.5 (179 ocen)

Bardzo puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze.Robi się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza ;)Przepis podpatrzony: http://everydayflavours.blogspot.com/2012/09/ciasto-dyniowe.html

Składniki:


  • 200g masła
    szklanka cukru
    125g puree z dyni
    cukier waniliowy
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    60g białej czekolady
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni Desery Ciasto

Ciasto dyniowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i puree z dyni, mieszamy, aż powstanie jednolita masa i zdejmujemy z gazu. Studzimy.



  • 2. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko do połączenia składników.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
    Pieczemy 55 minut.
    Studzimy.
  • 5. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła.
    Polewamy wierzch ciasta.

Porady

Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować