Dyniowe Ciasto z imbirem, orzechami i białą czekoladą

4.5 (165 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Z okazji Helloween postanowiłem zrobić jakieś ciasto z dynią. W poniższym filmie prezentuje jak szybko zrobić bardzo smaczne ciasto z dynią, orzechami i czekoladą.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - miąższ z dyni: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mielone ziele angielskie: 0.33 łyżeczki
    - mielony imbir: 0.5 łyżeczki
    - korzeń świerzego imbiru ok. 3 cm: 2 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - brązowy cukier: 0.75 szklanki
    - roztopione masło: 150 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - posiekane orzechy włoskie lub laskow: 0.75 szklanki
    - cukier wanilinowy: 3 łyżeczki
    POLEWA:
    - śmietana kremówka: 3 łyżki
    - biała czekolada: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Dyniowe ciasto z imbirem, orzechami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, a następnie imbir, cynamon, ziele angielski oraz sól i całość dokładnie mieszamy.

    Krok 2
    Do rozdrabniacza wkładamy pokrojoną w kostkę dynie, dodajemy brązowy cukier, obrany korzeń świeżego imbiru cukier wanilinowy, jajko, roztopione masło i całość miksujemy na jednolita masę.

    Krok 3
    Zmiksowaną dynię z dodatkami przelewamy do naczynia z mąką i całość dokładnie mieszamy aż składniki połączą się i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodajemy 1/2 porcji posiekanych orzechów i mieszamy ponownie.

    Krok 4
    Blachę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy olejem, wysypujemy tarta bułką i wylewamy nasze ciasto do tak przygotowanej formy.

    Krok 5
    Pieczmy w temp. 180C przez ok. 35 min.

    Krok 6
    Do małego garnka dodajemy 3 łyżki śmietany kremówki i na małym ogniu czekamy aż zagotuje się. Następnie dodajemy czekoladę i cały czas mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Na wystudzone ciasto wylewamy ciepła ale przestudzoną czekoladę rozprowadzając ją łyżką i posypujemy pozostałymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować