Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - przepis na małą keksówkę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto na "czasie" ,z pysznymi śliwkami. Przepis na małą keksówkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    20 g drożdży
    100 ml mleka
    sól
    2 jajka+żółtko
    50 g cukru
    75 g masła
    skórka starta z cytryny
    1/2 kg śliwek węgierek
    powidła śliwkowe
    3 łyżeczki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu
    Kruszonka:
    75 g mąki
    50 g masła
    50 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - przepis na małą keksówkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszałem z łyżeczką cukru ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko ,dodałem 50 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem ,przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubiłem razem z cukrem na puszystą pianę i połączyłem z drożdżowym rozczynem. Dodałem resztę mąki i startą skórkę z cytryny ,wyrabiałem ręką na gładką ,jednolitą masę. Wlałem letnie ,roztopione masło i wyrabiałem ciasto do całkowitego połączenia z tłuszczem. Ciasto przełożyłem do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Wierzch posmarowałem niewielką ilością powideł śliwkowych. Śliwki opłukałem ,wyjąłem pestki i podzieliłem na pół. Obtoczyłem je w cukrze i cynamonie. Wyłożyłem je na wierzch ciasta ,skórką do spodu ,lekko je „wbijając”. Odstawiłem na 30 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowałem kruszonkę.
    Zimne masło posiekałem z mąką i cukrem pudrem. Ugniotłem ciasto i równomiernie rozkruszałem je nad śliwkami.
    Ciasto piekłem przez 35 min w temperaturze 190 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować