CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ - najlepszy przepis!

4.49 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wszystkie  ciasta drożdżowe!

Ich zapach, ich smak, wygląd przywodzi na myśl smak dzieciństwa, ukochaną babcię i zabawy w ogrodzie na trzepaku pomiędzy drzewami pełnymi soczystych, fioletowych śliwek.

Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego, który jest jednym z najpiękniejszych zapachów.




Delikatne, niesamowicie puszyste, lekkie, wypełnione soczystymi śliwka, których już pełno w sklepach i na targach!

Ciasto idealne - dokładnie tak powiecie.

Częstujcie się!

Najlepsze na świecie ciasto drożdżowe ze śliwkami poleca się na dziś!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO :

    * mąka pszenna - 450 g

    * cukier - 5 łyżek

    * ciepłe mleko - 250 ml

    * świeże drożdże - 35 g

    * masło min.82% - 80 g

    * jajko M - 2 szt

    KRUSZONKA:

    * mąka- 200 g

    * masło - 100 g

    * cukier - 50 g

    DODATKOWO :

    * śliwki - ok. 500 g
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - najlepszy przepis! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Drożdże zasypujemy 0,5 łyżki cukru, rozpuszczamy, dodajemy ciepłe mleko i resztę cukru, odstawiamy na ok. 10 minut.

    Dodajemy jajka, a następnie roztopione wcześniej i ostudzone masło ( letnie ).

    Dodajemy mąkę, zagniatamy robotem z hakiem, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.

    W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek.

    Blachę smarujemy masłem, obsypujemy odrobiną tartej bułki, wykładamy ciasto, pokrywamy śliwkami.

    Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

    KRUSZONKA:

    Wszystkie składniki szybko rozcieramy w palcach. Mrozimy.

    CAŁOŚĆ:

    Uwaga!

    Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.

    Posypujemy kruszonką.

    Pieczemy w 180C.

    Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem i dostosować czas pieczenia do własnego urządzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować