Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Śmietankowe, drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Podczas pieczenia zapach roznosi się po całym mieszkaniu.

Składniki:


  • 2 szklanki mąki
    25g drożdży
    3 jajka
    1/4 szklanki śmietany 18%
    1/3 szklanki cukru + 1 łyżka
    75g masła
    śliwki węgierki

    KRUSZONKA:
    1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru brązowego
    50g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Sałatki

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę połączyć rozcierając w palcach. Odstawić do lodówki.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać do drożdży. Połączyć. Mąkę przesiać i wsypać do misy z drożdżami. Wsypać pozostały cukier i wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ok 10min. Odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.
  • image-1t2bcsa 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko zagnieść i wyłożyć nim formę 23x33cm. Śliwki przekroić na pół i ułożyć na cieście. Posypać kruszonką i piec ok 45min w 190*C. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować