Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe i aromatycznymi śliwkami i chrupką kruszonką. Doskonałe do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    500 g mąki pszennej
    250 ml letniego mleka
    2 średniej wielkości jajka
    12 g świeżych drożdży
    40 g masła
    80 g brązowego cukru
    szczypta soli
    500 g śliwek
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka cukru brązowego

    Kruszonka:

    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    100 g cukru brązowego

    Dodatkowo:

    2 łyżki brązowego cukru do posypania śliwek ułożonych cieście
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy.

    Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbawiamy pestek i wkładamy do miski. Posypujemy je cynamonem oraz brązowym cukrem i dokładnie mieszamy.

    Drożdże kruszymy do miseczki. Rozrabiamy je z dwiema łyżkami letniego mleka, dwiema łyżeczkami brązowego cukru oraz łyżką mąki pszennej. Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Robimy dołek do, którego wlewamy rozrobione z dodatkami drożdże. Gdy drożdże "ruszą" do miski dodajemy ostudzone masło, letnie mleko, jajka oraz brązowy cukier. Zarabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto, które posypujemy po wierzchu odrobiną mąki i odstawiamy do podwojenia objętości.

    Dobrze wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Należy je ręcznie rozciągnąć na wymiar formy. Wałek nie jest potrzebny.

    Na ciasto układamy śliwki ( ja swoje musiałam pokroić na mniejsze kawałki, bo całe połówki byłby strasznie niepodzielne:) ), które posypujemy je brązowym cukrem. Na wierzch ciasta dajemy kruszonkę.

    Kruszonka:

    Zimne masło rozcieramy w palcach z brązowym cukrem oraz mąką.

    Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 190 st przez 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować