Nie da się ukryć, że śliwki to owoce zwiastujące zbliżającą się jesień. Warto więc wykorzystać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest niewątpliwie ciasto drożdżowe ze śliwkami. To wypiek, w którym puszyste ciasto świetnie komponuje się z miękkimi, lecz mięsistymi śliwkami. Do tego chrupiąca złocista kruszonka i proste ciasto trafia w gust wielu z nas.

Jednak, aby móc cieszyć się smakiem ciasta ze śliwkami na wiele sposobów, warto modyfikować składniki. My polecamy dodanie do ciasta lub wymieszanie ze śliwkami przed wyłożeniem owoców na ciasto dodanie świeżo startej skórki z pomarańczy. Na wyżyny smaku wzniesie ciasto drożdżowe ze śliwkami dodanie także aromatycznych przypraw. Cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa lub przyprawa do piernika sprawią, że ciasto nabierze przyjemnego aromatu, kojarzącego się z jesienią. Taki wypiek do filiżanki ciepłej herbaty wydaje się być idealny!

Zobacz także:  Buchta - słodka drożdżówka nie tylko na podwieczorek