Nie da się ukryć, że śliwki to owoce zwiastujące zbliżającą się jesień. Warto więc wykorzystać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest niewątpliwie ciasto drożdżowe ze śliwkami. To wypiek, w którym puszyste ciasto świetnie komponuje się z miękkimi, lecz mięsistymi śliwkami. Do tego chrupiąca złocista kruszonka i proste ciasto trafia w gust wielu z nas.

Ciasta ze śliwkami - przepisy na domowe wypieki

Jednak, aby móc cieszyć się smakiem ciasta ze śliwkami na wiele sposobów, warto modyfikować składniki. My polecamy dodanie do ciasta lub wymieszanie ze śliwkami przed wyłożeniem owoców na ciasto dodanie świeżo startej skórki z pomarańczy. Na wyżyny smaku wzniesie ciasto drożdżowe ze śliwkami dodanie także aromatycznych przypraw. Warto w szczególności sięgnąć po korzenne nuty. Cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa lub przyprawa do piernika sprawią, że ciasto nabierze przyjemnego aromatu, kojarzącego się z jesienią. Taki wypiek do filiżanki ciepłej herbaty wydaje się być idealny!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami  - przepis na podwieczorek

Warto także pamiętać, że można przygotować z ciasta drożdżowego małe bułki. Takie drożdżówki w szczególności zasmakują dzieciom. Można je podawać do kubka gorącego mleka jako pożywny podwieczorek dla dzieci. Takie ciasto drożdżowe można upiec z hojną ilością kruszonki lub z udekorować masą serową i zapiec z owocami. Wybór należy do was! 

Zobacz także:  Buchta - słodka drożdżówka nie tylko na podwieczorek