Ciasto drożdżowe ze śliwami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy rozczyn: 1 łyżkę cukru łączymy z rozkruszonymi drożdżami. Do miseczki wsypujemy szklankę mąki (przesianej, odjętej z 50 dag z całości). Dodajemy rozkruszone drożdże i tyle letniego mleka by powstała konsystencja gęstej śmietany (mleko odejmujemy od tego, co mamy w całości, czyli z 250ml). Przykrywamy i odstawiamy do czasu aż drożdże ruszą (czyli ok. 10-15min).
2.Do miski wsypujemy przesianą mąkę, łączymy ją z cukrem (10dag), cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodajemy rozczyn, jaja, zalewamy resztą mleka. Wyrabiamy. Gdy składniki się połączą dokładamy stopniowo masło i dalej wyrabiamy. Staramy się nie dosypywać mąki, ale gdy najdzie taka konieczność to niewiele (ja może dołożyłam w sumie ½ szklanki, ale stopniowo). Formujemy kulę i odstawiamy do miski podsypanej mąką w ciepłe miejsce na 40 minut, przykrywamy lnianym ręczniczkiem (najlepiej ciepłym).
3.Przygotowujemy formę, smarujemy ją grubo tłuszczem i wysypujemy migdałami (dno i boki).
Po tym czasie, wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiamy jeszcze raz krótko, ( jeśli by nam się kleiło jeszcze to teraz mamy okazję lekko wyrobić z mąką). Przekładamy do formy, na wierzchu układamy śliwki. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
Przed wsadzeniem do piekarnika posypujemy migdałami oraz kruszonką.
4.Pieczemy w 180 st. przez 40-45 minut (lub tzw. suchego patyczka).
Komentarze