Ciasto z jabłkami pod kokosową pierzynką

0 (0 ocen)

Pyszna odmiana dla standardowej szarlotki, ciasto lekkie, trochę kwaskowate dzięki jabłkom i galaretce wiśniowej.

Składniki:

  • 1. ciasto kruche:
    • 740g mąki krupczatka
    • ¾ szklanki cukru
    • 2 żółtka
    • 1 jajo
    • 150g masło
    • 1 łyżka smalcu
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2. Ponadto:
    • 1.6 kg jabłek (u mnie Piros)
    • galaretka wiśniowa
    • 3 łyżki cukru
    3. Pianka:
    • ½ szklanki kokosu
    • 2/3 szklanki cukru
    • 5 białek
    • Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Masło ze smalcem rozpuścić. Przestudzić. Jajko i żółtka połączyć ze śmietaną i cytryną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym na stolnicę. Połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jeśli ciężko się łączy dodajemy śmietaną bądź masło, jeśli za bardzo kleiste to mąkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wiem, że wyjdzie go dość sporo, ale zawsze można pozostałą część ciasta wykorzystać do kruchych ciasteczek.
    Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Z ciasta odkrawamy kawałek i albo rozwałkowujemy i wykładamy spód brytfanny, albo ścieramy na tarce i wylepiamy. Możemy podpiec na 12 minut w piekarniku rozgrzanych do 180st.
  • 2. Jabłka: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podgrzewamy z cukrem na 15 minut na ogniu. Wsypujemy galaretkę, odstawiamy do wystudzenia.
    Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.
  • 3. Piana: Białka ubijamy na sztywno z solą, cukrem i kokosem. Pianę wykładamy na masę jabłkową, na to ścieramy kawałek ciasta kruchego.
  • 4. Wsadzamy do piekarnika na 45 min do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować