Bardzo smaczne lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami z kompotu, ciasto najlepiej smakuje parę godzin po upieczeniu, jak jabłka stężeją w cieście..........SMACZNEGO!!!
Ciasto drożdżowe śliwkowe z jabłkami z kompotu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki temperatura pokojowa = ciasto drożdżowe bez wyrabiania "leniwe", do miski wsypać po kolei: pokruszone drożdże świeże, wlać mleko, olej, dodać jajka, wsypać cukier, mąkę, szczyptę soli, NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 8 godzin.
2.Po tym czasie mikserem ciasto w misce wyrobić tylko do połączenia składników.
3.Miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
4.Jabłka z kompotu (doskonały sposób na wykorzystanie jabłek z kompotu, specjalnie jabłka kroiłam na ćwiartki) odsączyć z soku na durszlaku, wsypać do miski, dodać cynamon, kakao, kisiel cytrynowy, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko wymieszać łyżką.
5.Keksówki silikonowe 20 cm 3 sztuki (w mniejszych foremkach ciasto lepiej się piecze niż w 1 dużej, bez zakalca, środek nie opada z jabłkami), ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i do keksówek rozłożyć, wzdłuż na środku ciasta delikatnie nałożyć łyżką jabłka, wokoło ciasta ułożyć wypestkowane śliwki mniejsze.
Komentarze