Ciasto z kompotu wigilijnego

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z owoców pozostałych po wigilijnym kompocie. Wilgotne, mocno kakaowe z piernikowym aromatem. Fantastyczne danie zero waste!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Owoce suszone z kompotu wigilijnego - 1 kg
    Jajko - 2 szt
    Mąka pszenna - 3 łyżki
    Przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
    Cukier waniliowy - 1 łyżka
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta
    Aromat rumowy - kilka kropel
    Olej do nasmarowania formy

    Polewa:
    Czekolada - 70g
    Kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kompotu wigilijnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z kompotu wigilijnego 1. Owoce po bożonarodzeniowym kompocie warto zamrozić i wykorzystać potem do upieczenia takiego ciasta. Ważne, aby przed mrożeniem owoce mocno wycisnąć z nadmiaru płynu. Im bardziej różnorodne owoce tym lepiej, u mnie były to: suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi, rodzynki, daktyle. Po rozmrożeniu już pachniało świętami!

    Owoce miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładanie. Kawałki owoców w cieście są jak najbardziej dopuszczalne.
  • Ciasto z kompotu wigilijnego 2. Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i mieszamy łyżką.

    Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Pieczemy w 175 stopniach przez 50 minut. Ciasto zostawiamy do ostudzenia.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i obsypujemy kokosem. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

    Ciasto pozostaje bardzo wilgotne, ale po schłodzeniu kroi się bez problemu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować