Ciasto z kompotu wigilijnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce po bożonarodzeniowym kompocie warto zamrozić i wykorzystać potem do upieczenia takiego ciasta. Ważne, aby przed mrożeniem owoce mocno wycisnąć z nadmiaru płynu. Im bardziej różnorodne owoce tym lepiej, u mnie były to: suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi, rodzynki, daktyle. Po rozmrożeniu już pachniało świętami!
Owoce miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładanie. Kawałki owoców w cieście są jak najbardziej dopuszczalne.
2.Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i mieszamy łyżką.
Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Pieczemy w 175 stopniach przez 50 minut. Ciasto zostawiamy do ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i obsypujemy kokosem. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto pozostaje bardzo wilgotne, ale po schłodzeniu kroi się bez problemu.
Komentarze