Śliwkowe ciasto drożdżowe z konfiturą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie ma to jak drożdżówka do porannej kawy :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g maki pszennej
    1/2 szklanki erytrytolu
    50 g masła
    1/2 szklanki mleka
    150 g śliwek suszonych
    ok. 1/3 szklanki alkoholu, u mnie domowa nalewka pigwowa,
    40 g drożdży + 1/3 szklanki mleka + 1 łyżeczka cukru
    słoik marmolady lub konfitury, u mnie domowa konfitura jeżynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śliwkowe ciasto drożdżowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki pokroić i namoczyć w alkoholu. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Do miski wsypać mąkę, cukier, śliwki, wlać rozczyn, rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Całość zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Ja mam małe keksówki, więc podzieliłam ciasto na pół i upiekłam dwie mniejsze drożdżówki. Na cieście rozsmarować konfiturę, zwinąć i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki. Nakłuć patyczkiem do szaszłyków, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować