Ciasto czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Zapraszam na pyszne, soczyste, puszyste ciasto z czekoladą i orzechami. Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i pyszne. Bardzo polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 150g połamanej na kawałki czekolady deserowej
    • 225g miękkiego masła
    • 225g mąki pszennej
    • 2 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 125g cukru
    • 4 rozkłócone jajka
    • 75g posiekanych orzechów laskowych
    • 100g posiekanej białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 23cm i wyłożyć pergaminem
    • W salaterce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą roztopić czekoladę deserową z masłem. Pozostawić do ostygnięcia
    • Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia wsypać cukier i wymieszać
    • Do roztopionej czekolady dodać jajka i wymieszać. Następnie przelać masę do miski z suchymi składnikami i starannie utrzeć. Dorzucić orzechy i białą czekoladę, wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej foremki.
    • Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C przez 30-35min albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić w foremce na 20min aby przestygło, a następnie wyłożyć na blat
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować