Ciasto czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 23cm i wyłożyć pergaminem
• W salaterce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą roztopić czekoladę deserową z masłem. Pozostawić do ostygnięcia
• Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia wsypać cukier i wymieszać
• Do roztopionej czekolady dodać jajka i wymieszać. Następnie przelać masę do miski z suchymi składnikami i starannie utrzeć. Dorzucić orzechy i białą czekoladę, wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej foremki.
• Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C przez 30-35min albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić w foremce na 20min aby przestygło, a następnie wyłożyć na blat
Komentarze