Ciasto czekoladowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Budyń: Do ¼ mleka dodajemy budyń i żółtko, resztę zagotowujemy dodając cukier. Do gotującego się mleka wlewamy budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gęsty budyń ściągamy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do momentu uzyskania puszystego kremu. Pod koniec dodajemy 4 łyżki masy kajmakowej.
2. Masa czekoladowa: Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywną masę. Wsypujemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
3. Masa z białej czekolady: Czekoladę zetrzeć na tarce. W rondelku podgrzać śmietankę kremówkę, aż będzie gorącą. Następnie zalać nią białą czekoladę i wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki na całą noc. W misce umieszczamy rozpuszczoną czekoladę i śmietankę kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach do uzyskania sztywnej masy.
4. Przełożenie: Na spodzie układamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę budyniową i przykrywamy kolejna warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę czekoladową i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy kilka łyżek dżemu borówkowego, następnie nakładamy masę kajmakową i przykrywamy warstwą herbatników. Na górę ciasta wykładamy masę z białej czekolady. Dekorujemy według uznania.
Komentarze