Ciasto czekoladowo-kajmakowe

4.86 (7 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto idealne dla osób lubiących słodkości. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Inspiracją było popularne ciasto 3 bit.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma ok. 20x25cm

    Masa budyniowa:
    - budyń śmietankowy na ¾ litra mleka
    - 500 ml mleka 2%
    - 1 żółtko
    - 4 łyżki cukru
    - 250 g masła
    - 4 łyżki masy kajmakowej

    Masa czekoladowa:
    - 250 g czekoladowego serka mascarpone,
    - 240 ml śmietanki kremówki 36%
    - kilka kawałków pokrojonej białej czekolady

    Masa z białej czekolady:
    - 250 g serka mascarpone
    - 240 ml śmietanki kremówki 36%
    - 200 g białej czekolady

    Dodatkowo:
    - opakowanie herbatników 400g,
    - masa kajmakowa 510 g
    - dżem borówkowy
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Budyń: Do ¼ mleka dodajemy budyń i żółtko, resztę zagotowujemy dodając cukier. Do gotującego się mleka wlewamy budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gęsty budyń ściągamy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do momentu uzyskania puszystego kremu. Pod koniec dodajemy 4 łyżki masy kajmakowej.
    2. Masa czekoladowa: Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywną masę. Wsypujemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
    3. Masa z białej czekolady: Czekoladę zetrzeć na tarce. W rondelku podgrzać śmietankę kremówkę, aż będzie gorącą. Następnie zalać nią białą czekoladę i wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki na całą noc. W misce umieszczamy rozpuszczoną czekoladę i śmietankę kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach do uzyskania sztywnej masy.
    4. Przełożenie: Na spodzie układamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę budyniową i przykrywamy kolejna warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę czekoladową i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy kilka łyżek dżemu borówkowego, następnie nakładamy masę kajmakową i przykrywamy warstwą herbatników. Na górę ciasta wykładamy masę z białej czekolady. Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Masa kajmakowa Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować