Ciasto czekoladowo- cukiniowe

0 (0 ocen)

Intensywnie czekoladowe ciasto. Dzięki cukinii dłużej utrzymuje świeżość a sam jej smak jest niewyczuwalny w cieście.

Składniki:

  • 100 g masła
    2 jajka
    1 szklanka cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
    500 g cukinii ( po wydrążeniu środka)
    400 g mąki pszennej
    1/3 szklanki gorzkiego kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 szklanki oleju ( rzepakowego lub słonecznikowego)
    1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
    60 g gorzkiej czekolady

    Dodatkowo:
    cukier puder lub polewa czekoladowa

    Składniki powinny być o temp pokojowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowo- cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowo- cukiniowe 1. Cukinię umyć ( nie obierać). Jeśli jest duża i ma duże pestki to należy wydrążyć środek. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Ciasto czekoladowo- cukiniowe 2. Do jednej miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Dodać sól i posiekaną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto czekoladowo- cukiniowe 3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo wlewać olej cały czas ucierając. Kolejno dodawać jajka nie zaprzestając ucierania. Miksować ok 2 minuty.
  • Ciasto czekoladowo- cukiniowe 4. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodawać w trzech partiach suche składniki na zmianę z maślanką. Na koniec dodać cukinię i zmiksować lub wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem ( 22 x 34 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 45-50 minut. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować