Ciasto czekoladowo- cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć ( nie obierać). Jeśli jest duża i ma duże pestki to należy wydrążyć środek. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2.Do jednej miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Dodać sól i posiekaną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać.
3.W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo wlewać olej cały czas ucierając. Kolejno dodawać jajka nie zaprzestając ucierania. Miksować ok 2 minuty.
4.Zmniejszyć obroty miksera na minimum i dodawać w trzech partiach suche składniki na zmianę z maślanką. Na koniec dodać cukinię i zmiksować lub wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem ( 22 x 34 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 45-50 minut. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego :)
Komentarze