Tym razem proponuję wam ciasto, które podbiło serce moje i mojej rodziny. Jest bardzo wilgotne i sycące. Pachnie cynamonem i przyprawami do piernika. Można przechowywać nawet do pięciu dni. Po prostu rewelacja.
1 godz. 30 min
Łatwy
Składniki:
-350 gr cukinii (3 szklanki)
-1/2 kostki masła
-100 ml oleju
-230 gr cukru
- szczypta soli
- 2 całe jajka
-300 gr mąki
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 gr jogurtu greckiego
-3 łyżki kakao
-2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki przyprawa do piernika
- mleczna czekolada
Ciasto czekoladowo-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-WSZYSTKIE SUCHE SKŁADNIKI PRZESIEWAMY I MIESZAMY RAZEM OPRÓCZ CUKRU
-CUKINIĘ OBIERAMY I DRYLUJEMY PESTKI NASTĘPNIE ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH
-MASŁO W TEMPERATURZE POKOJOWEJ UCIERAMY Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ,
DODAJEMY OLEJ I SZCZYPTĘ SOLI MIESZAMY NASTĘPNIE DODAJEMY 2 CAŁE JAJKA
-DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI MIESZAMY NA NISKICH OBROTACH
-DODAJEMY JOGURT I MIESZAMY NASTĘPNIE CUKINIĘ
- DODAJEMY POKROJONĄ NA MAŁE KAWAŁKI MLECZNĄ CZEKOLADĘ DELIKATNIE MIESZAMY
2.-CIASTO WYLEWAMY NA BLASZKĘ O WYM 18X28 LUB ŚREDNIĄ TORTOWNICĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA I PIECZEMY OK 50 MIN LUB DO SUCHEGO PATYCZKA
3.-ŚMIETANĘ PODGRZEWAMY W GARNUSZKU NASTĘPNIE WRZUCAMY CZEKOLADĘ Z ORZECHAMI I 2 ŁYŻECZKI KAKAO MIESZAMY I WYLEWAMY NA WYSTUDZONE CIASTO
Komentarze