Cukiniowe ciasto

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli szukacie prostego, pysznego i taniego w przygotowaniu ciasta z cukinią to jest idealne.Cukinia jest niewyczuwalna w smaku, a jej dodatek nadaje wypiekowi ciekawego wyglądu.
Jako wykończenie można zamiast groszków czekoladowych użyć sezonowych owoców, np. malin.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Składniki:
    • 5 jajek,
    • 1 i 1/3 szklanki cukru,
    • ¾ szklanki oleju,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 i ¾ szklanki mąki,
    • 2 młode cukinie,
    • 1/3 szklanki czekoladowych „groszków”
    • Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cukiniowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinię nasalamy 1. Cukinię myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowaną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy, by puściła sok.
  • jajka ubijamy z cukrem 2. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
  • do jajek dodajemy olej i mąkę 3. Do ubitych dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • ciasto łączymy z cukinią 4. Do tak przygotowanego dodajemy dokładnie odciśniętą z wytworzonej wody cukinię. Całość ponownie miksujemy, by cukinia połączyła się z ciastem.
  • wierzch posypujemy groszkiem 5. Powstałe cukiniowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi groszkami.
    Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 40 - 45minut w 180°C do suchego patyczka. Gotowe studzimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować