Ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka miksując. Roztop tabliczkę czekolady, wystudź. Wymieszaj z masą z żółtek, aromatem i mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Wyłóż do formy i piecz w temp. 180 stopni, 45 min. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Nasącz wiśniówką. Wiśnie podgrzej z 1/4 szklanki gorącej wody i łyżką cukru. Gotuj przez kilka minut, odcedź i wystudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z żelatyną. Krążki tortu przełóż wiśniami i cienką warstwą bitej śmietany. Udekoruj bitą śmietaną na środku. Polej masa czekoladową.
Komentarze