Ciasto czekoladowe z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -150 g mąki pszennej
    -50 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -6 jaj
    -150 g masła
    -150 g cukru
    -100 g gorzkiej czekolady
    -aromat waniliowy
    -300 g mrożonych wiśni bez pestek
    -mały kieliszek wiśniówki
    -400 g śmietany kremówki
    -2 łyżki cukru pudru
    -łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka miksując. Roztop tabliczkę czekolady, wystudź. Wymieszaj z masą z żółtek, aromatem i mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Wyłóż do formy i piecz w temp. 180 stopni, 45 min. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Nasącz wiśniówką. Wiśnie podgrzej z 1/4 szklanki gorącej wody i łyżką cukru. Gotuj przez kilka minut, odcedź i wystudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z żelatyną. Krążki tortu przełóż wiśniami i cienką warstwą bitej śmietany. Udekoruj bitą śmietaną na środku. Polej masa czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować