ciasto czekoladowe z polewa z chałwy

4.49 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru (ze względu na słodką polewę dałam mniej)
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    125 g masła
    1/2 szklanki kakao (można mniej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżeczki sody
    polewa chałwowa:
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki mleka
    80-100 g chałwy
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z polewa z chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Powoli miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i kakao, przesiać. Miksując dodawać na zmianę jogurt i mąkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wylać do keksówki (piekłam w silikonowej) i piec powoli, około godziny w 150*C. Ostudzić.
  • 2. Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, ale nie zagotować. Odstawić do zgęstnienia. Polewa dość długo gęstnieje, a na cieście nie zastyga na twardo, jest miękka i lepka.

Porady

polewa z chałwy powoli gęstnieje, nalezy więc odczekac przed polaniem ciasta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować