Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niespodziewani goście.. w domu ani margaryny, ani owoców, ani tym bardziej czekolady..Tak więc z pomocą aromatu czekoladowego, kakao i oleju wyczarowałam pyszne ciacho :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    3 jajka
    5 łyżek wiórek kokosowych
    15 ml syropu czekoladowego

    (użyłam szklanki o pojemności 350ml!)

    lukier:
    1 białko
    3/4 szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    odrobina soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto2 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, cukrem, kokosem i proszkiem do pieczenia.
    Jajka, jogurt, olej, syrop mieszamy widelcem w osobnej misce.
    Na koniec dokładnie mieszamy składniki suche z mokrymi.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę.
    Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Dodajemy sok z cytryny - dalej ubijamy.
    Na koniec dodajemy stopniowo cukier puder - masa ma być gęsta, jednolita i błyszcząca

    Na ostudzone ciasto nakładamy lukier, łyżką formujemy stożki, i posypujemy kokosem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować