Czekoladowe ciasto z burakami

5 (195 ocen)

Znalazłam wczoraj to ciasto i od razu mnie zafascynowało i zaintrygowało....pomyślałam, że skoro może być marchewka w cieście to czemu nie buraki ? Dzisiaj upiekłam i przyznam, że takiego mega czekoladowego ciasta jeszcze nie jadłam, jest po prostu cudownie wilgotne, pachnące i bardzo czekoladowe.

Składniki:

  • 400 g ugotowanych i obranych wcześniej buraków
    300 ml oleju o neutralnym zapachu
    5 większych jajek
    300 g mąki pszennej + 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli
    100 g ciemnego kakao
    400 g drobnego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
    skórka otarta z jednej pomarańczy ( wcześniej wyparzonej, wyszorowanej szczoteczką i osuszanej)
    garść miękkich suszonych moreli pokrojonych w kostkę (to dodałam od siebie)
    cudowna aksamitna polewa :
    180 g gorzkiej czekolady o zawartości 50 % - 60 % kakao
    100 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 łyżka oleju
    ew. coś do dekoracji na wierzch, u mnie płatki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lll0as 1. Obrane buraki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, następnie zblendować. Do buraczków dodawać małym strumieniem olej i miksować już zwykłym mikserem, po skończeniu oleju wbijać po kolei jajka i dalej miksować.

    W drugiej misce dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, oba cukry, sól, pod koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy i pokrojone morele.

    Wszystkie składniki suche i mokre połączyć ze sobą za pomocą łyżki.
  • image-0e1ea1x 2. Dobrze wymieszane ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki (u mnie dł. 34 cm), wyrównać powierzchnię.
  • image-06ihs6q 3. Piec w 150 stopniach z termoobiegiem (lub w 175 stopniach góra - dół) przez 75 minut, na 20 minut przed końcem przykryć górę papierem, aby za bardzo się nie spiekło.
    Gotowe zostawić 15 minut w wyłączonym, otwartym piekarniku, później wystawić i całkowicie ostudzić.
  • image-20r5tw5 4. Przygotować polewę :
    czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do szklanej miski, śmietanę wlać do garnuszka, wsypać cukier z wanilią i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.
    Od razu wlać do miski z kawałkami czekolady i energicznie rozprowadzać, jak powstanie jednolita masa dolać małym strumieniem olej i dalej mieszać.

    Gotową polewą obficie posmarować całe ostudzone ciasto (polewa jest dość gęsta i zrobiłam to za pomocą łyżki, wyszło ekstra).
  • image-1lr7exo 5. Życzę smacznego i mogę je szczerze polecić bo jest rewelacyjne !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować