CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi).Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie i z przyjemnością brałam dokładkę!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( tortownica 24 cm )

    CIASTO:

    * jajko ( duże ) – 3 szt

    * mleko – 125 ml

    * mąka pszenna – 2 szkl

    * kakao – 2 łyżki

    * cukier – 1 szkl

    * orzechy włoskie – 50 g

    * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    DODATKOWO:

    * gruszki – 3 szt

    * bakalie ( orzechy nerkowca i piniowe, migdały, żurawina, rodzynki ) – 200 g

    * miód prawdziwy – 4 łyżki

    * cynamon – 1 łyżka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe a’la murzynek z nadziewanymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W rondelku roztapiamy masło z cukrem, a następnie dodajemy mleko, kakao i olejek waniliowy , studzimy.

    Dodajemy mąkę przesianą (!) z proszkiem do pieczenia oraz żółtka – cały czas miksujemy.

    Dodajemy podprażone i posiekane orzechy włoskie oraz białka ubite na sztywno i dokładnie, ale zarazem delikatnie mieszamy.

    Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek.

    Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon.

    Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ).

    Studzimy i zajadamy!

    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (212 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Murzynek z gruszkami

To może cię zainteresować