Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy,kakao, sodę, sól i proszek do pieczenia
2.Do drugiej miski wlać kefir, olej, jajka i mieszać mikserem na wolnych obrotach dodając zmieszane suche składniki. Mieszając dodać kawę
3.Blachę (36 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec do tzw suchego patyczka ok 40 minut w temperaturze 180 stopni
4.Krem: Czekolady drobno połamać. Śmietanę z kakao, cukrem i rumem mieszając podgrzać do wrzenia. Wlać do połamanych czekolad i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Wystudzić. Zimne ubić mikserem
5.Zimne ciasto przekroić pionowo na pół i każdą połowę przekroić poziomo. Przełożyć kremem i polać polewą. Dowolnie udekorować
6.Polewa: W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i podgrzewać do połączenia składników NIE GOTOWAĆ. Po przestudzeniu roztrzepać dodając po łyżce śmietanę. Polać ciasto
Komentarze