Ciasto czekoladowe

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Wykwintne ciasto dla smakoszy czekolady

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 3/4 szkl mąki
    1 1/2 szkl cukru
    3/4 szkl ciemnego kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 szkl kefiru
    1/2 szkl oleju
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 szkl świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej
    Krem:
    2 szkl kremówki
    3 czekolady gorzkie (300gr)
    2 łyżki kakao
    1 łyżka cukru
    1 łyżka rumu
    Polewa:
    1/2 margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy,kakao, sodę, sól i proszek do pieczenia
  • 2. Do drugiej miski wlać kefir, olej, jajka i mieszać mikserem na wolnych obrotach dodając zmieszane suche składniki. Mieszając dodać kawę
  • 3. Blachę (36 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec do tzw suchego patyczka ok 40 minut w temperaturze 180 stopni
  • 4. Krem: Czekolady drobno połamać. Śmietanę z kakao, cukrem i rumem mieszając podgrzać do wrzenia. Wlać do połamanych czekolad i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Wystudzić. Zimne ubić mikserem

  • 5. Zimne ciasto przekroić pionowo na pół i każdą połowę przekroić poziomo. Przełożyć kremem i polać polewą. Dowolnie udekorować
  • 6. Polewa: W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i podgrzewać do połączenia składników NIE GOTOWAĆ. Po przestudzeniu roztrzepać dodając po łyżce śmietanę. Polać ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować