Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy, mąki mieszamy z proszkiem i delikatnie łączymy z białkami. Pieczemy biszkopt ok 30 min w temp. 180 °C. Studzimy Masa: 1 szkl mleka z cukrami zagotowujemy. W pozostałym mleku ucieramy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka, wsypujemy galaretkę i całość energicznie mieszamy do zagotowania. Studzimy a następnie ucieramy z miękkim masłem. Wykładamy na biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy żelatynę. Wykładamy na masę, dekorujemy startą czekoladą.
Porady
Aby ciasto było jeszcze bardziej orzeźwiające do pianki można dodać galaretkę cytrynową zamiast żelatyny
Komentarze