Ciasto Cytrynowiec

5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekkie ciasto, orzeźwia w upalne dni

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa cytrynowa:
    1/2 l mleka
    1/2 szkl cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    galaretka cytrynowa
    1 margaryna

    Pianka:
    1 szkl mleka
    1 śnieżka
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy, mąki mieszamy z proszkiem i delikatnie łączymy z białkami. Pieczemy biszkopt ok 30 min w temp. 180 °C. Studzimy Masa: 1 szkl mleka z cukrami zagotowujemy. W pozostałym mleku ucieramy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka, wsypujemy galaretkę i całość energicznie mieszamy do zagotowania. Studzimy a następnie ucieramy z miękkim masłem. Wykładamy na biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy żelatynę. Wykładamy na masę, dekorujemy startą czekoladą.

Porady

Aby ciasto było jeszcze bardziej orzeźwiające do pianki można dodać galaretkę cytrynową zamiast żelatyny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować