Puszysta szarlotka

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawa odmiana szarlotki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    7 jajek
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    DODATKOWO:
    6-8 dużych jabłek
    1 kisel owocowy
    100 ml wody
    cukier do smaku
    śnieżka
    galaretka cytrynowa
    1 szkl mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysta szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA JABŁKOWA:Jabłka pokroić w kostkę, poddusić wraz z wodą i cukrem, aż będą miękkie. Wsypać kisiel i energicznie wymieszać.Przestudzić
    BISZKOPT:białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka i dalej ucierać. Dodać obie mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło i delikatnie wymieszać.Połowę ciasta wylać do formy. Piec 10 min. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec 40 min.Przestudzić.
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody, przestudzić. Śnieżkę ubić na mleku, dodać galaretkę, wyłożyć na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować