Ciasto chałwowo-sezamowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto dla łakomczuszków:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny, 5 żółtek, ½ szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki gęstej śmietany, 1 szklanka sezamu, 1 łyżka miodu, ½ szklanki cukru pudru, 10 dag margaryny, 5 białek, szklanka cukru, 15 dag kokosu, sok z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, kostka masła, 1 budyń bez cukru (wan. lub śmi.), 30 dag chałwy, 1 szklanka mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chałwowo-sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kostkę margaryny, żółtka, ½ cukru pudru i śmietanę wyrobić na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 10 minut. 10 dag margaryny roztopić w garnku dodać miód, ½ szklanki cukru pudru, wymieszać, na koniec dodać sezam, chwile gotować, zdjąć z palnika, żeby masa ostygła. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować. Na jeden blat wylać jeszcze ciepłą masę sezamową. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Białka ubić dodać szklankę cukru i ubić dalej, dodać kokos, sok z cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej, całość dokładnie wymieszać. Piec jak wcześniejszy placek do zarumienienie bezy. Budyń ugotować w szklance mleka, wystudzić. Margarynę utrzeć z zimnym budyniem, dodać pokruszoną chałwę, dokładnie wymieszać. Ciasto z bezą posmarować kremem chałwowym przykryć ciastem sezamowym. Blacha 40x25cm.

Porady

Do masy można dodać kieliszek adwokatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować