CIASTO KOKOSOWO-SEZAMOWE

4.48 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to kruche ciasto z kokosem,sezamem oraz nutellą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szkl.mąki pszennej
    1 szkl.mąki krupczatki
    15 dkg margaryny
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy 16g
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru zwykłego
    MASA SEZAMOWA:
    10 dkg sezamu
    2,5 dkg masła
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka cukru
    PLACEK KOKOSOWY:
    10 dkg wiórków kokosowych
    4 białka
    4 łyżki cukru pudru
    MASA ORZECHOWA:
    125 g śmietany 36%
    1 op.usztywniacza do śmietany
    60 g nutelli
    DODATKOWO:
    dżem z czarnej porzeczki około 4 łyżek
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowo-sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zagniecione ciasto 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść cisto, podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na tortownicę śr.24cm (ręką maczaną w mące krupczatce).
  • masa sezamowa 2. Masa sezamowa:
    Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku,lekko podsmażyć.
  • masę wykładamy na ciasto 3. Masę sezamową wyłożyć na ciasto w blaszce.Piec ok.30min.w temp.180*C.Ciasto wystudzić ,wyciągnąć z blaszki.
  • ciasto+dżem+kokos 4. Do blaszki wykładamy druga część ciasta ,smarujemy dżemem i wykładamy masę kokosową.Piec 25-30min.w temp.180*C.
  • kokos 5. Ciasto kokosowe:
    Białka ubić na sztywno,dodając cukier.Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
  • 6. Masa orzechowa:
    Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczem,dodawać po jednej łyżeczce nutelli ubijając.Masę wyłożyć na ciasto kokosowe i przykryć plackiem z sezamem.Włożyć do lodówki najlepiej na noc żeby masa dobrze zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować