Ciasto miodowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubione ciasto mojego męża

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 2 łyżki masła, 4 łyżki mleka, 2 łyżeczki sody, 2 łyżki miodu.
    Masa: kostka masła, 20 dag orzechów, 4 żółtka, pół szklanki cukru, 500 ml śmietany 30%.

Ciasto miodowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Orzechy zemleć. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka (jajka sparzyć), utrzeć. Śmietanę ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy. Ciasto przełożyć kremem, dowolnie udekorować.

Komentarze

Podobne przepisy