Ciasto bananowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne, lekkie, wyśmienite!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jaja, ½ szklanki cukru pudru, 4 budynie śmietankowe, łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 kg bananów, galaretka cytrynowa, 3 żółtka, 500ml śmietany 30%, galaretka pomarańczowa, 2 galaretki brzoskwiniowe, 2 szklanki gorącej wody.

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać ½ szklanki cukru pudru ubić. 4 żółtka, budynie śmietankowe i proszek do pieczenia wsypać do białek, delikatnie połączyć po czym wylać na dużą blachę i upiec około 30 minut w 180 stopniach. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 125 ml gorącej wody, ostudzić. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru pudru, dodać 3 żółtka (jajka wcześniej sparzyć), wymieszać. Banany zmiksować i dodać pomału do masy ciągle mieszając. Na koniec wlać tężejącą galaretkę. Całość wylać na ostudzony biszkopt. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 125 ml gorącej wody, ostudzić. Kremówkę ubić, wlać tężejącą galaretkę, wylać na masę bananową. Wstawić do lodówki. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance wody, wylać na kremówkę, robiąc tylko powłokę. schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy