Ciasto cappucino z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto cappucino z orzechami i jabłkami to rarytas. Jego przygotowanie jest dość pracochłonne, co niektórych może niestety zniechęcać. W smaku delikatne - idealnie nadaje się nawet jako torcik. Warto go upiec przynajmniej raz na jakiś czas.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na wkładkę bakaliową:
    * 80 dag pokrojonych w kostkę jabłek
    * 1 i 1/2 szklanka cukru pudru
    * 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
    * 1 szklanka mąki krupczatki
    * 5 jajek
    * 1 szklanka mąki pszennej
    * 1 łyżeczka sody
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    * 9 jaj
    * 20 dag cukru pudru
    * 10 dag mąki pszennej
    * 20 dag mielonych orzechów włoskich
    * proszek do pieczenia

    Masa cappucino:
    * 4 jajka
    * 1 szklanka cukru
    * 1 opakowanie kawy cappucino (orzechowe)
    * 1/2 szklanki wody
    * 20 dag masła

    Galaretka z wiśniami:
    * wiśnie (najlepiej takie z syropu)
    * 2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cappucino z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w kostkę jabłka zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Gdy jabłka puszczą sok, dodajemy posiekane orzechy i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru i po jednym żółtku. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy jabłka z orzechami. Mieszamy, wylewamy na blachę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dalej wlewamy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu wsypujemy zmielone orzechy włoskie - mieszamy do połączenia składników. Dzielimy tak powstałą masę na dwie części. Każdą z nich wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
  • 3. Kawę zaparzyć w 1/3 szklanki wody. Jajka z cukrem ubijamy na parze. Dodajemy zaparzoną kawę. Mieszamy i studzimy. Zimną masę ucieramy z masłem.
  • 4. Wiśnie odsączamy z zalewy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Dodajemy odsączone wiśnie i odstawiamy do ostudzenia.

    Uwaga!
    Wiśnie w galaretce należy wylać na ciasto, gdy zaczną tężeć.

    Przełożenie:
    ciasto orzechowe - masa cappucino - wiśnie w galaretce - masa orzechowa - wkładka bakaliowa - masa orzechowa - ciasto orzechowe - masa orzechowa - wiórki kokosowe (lub starta czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować