Lubię eksperymenty, kulinarne, szczególnie jeśli chodzi o wypieki.Chcę aby moje słodkości były coraz lepsze. Marzę o wydaniu własnejksiążki kulinarnej.
Ciasto „ brzoskwiniowa fanaberia” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną piankę. Wsyp cukier,
miksuj, aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę
wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj łyżką
całość i przełóż do formy o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 35
minut w temper. 160-170 stopni. Po przestygnięciu przekrój wzdłuż na 2
równe płaty biszkoptu.
2.Przygotuj masę waniliową. 1,5 szklanki mleka zagotuj. Resztę
dokładnie wymieszaj z żółtkami, cukrami, mąką i wlej do gotującego
się mleka. Wystudź i utrzyj z masłem i alkoholem.
3. Przygotuj masę czekoladowo-kawową. Czekoladę roztop w kąpieli
wodnej. żelatynę roztop w niewielkiej ilości wrzącej, przegotowanej
wody. Śmietanę ubij, dodaj przestudzoną czekoladę, kawę oraz
tężejącą żelatynę.
3.Na biszkopt wyłóż masę czekoladowo-kakaową, 1/3 masy waniliowej,
kawałki brzoskwiń, 1/3 masy waniliowej, biszkopt oraz pozostałą masę.
Udekoruj wierzch brzoskwiniami. Schłodź kilka godzin w lodówce.
Komentarze