Ciasto brzoskwiniowa fantazja

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Kiedy na dworze robi się szaro warto sobie przypomnieć lato. To lekkie ciasto z galaretką, brzoskwiniami, brzoskwiniową pianką przypomina wakacje i zadowoli każdego łasucha.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na krem budyniowy.
    ½ litra mleka
    ½ szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki maki pszennej
    ¾ kostki margaryny
    Składniki na masę śmietankową:
    ¾ litra śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 łyżeczki żelatyny
    Składniki na galaretkę brzoskwiniową;
    1 puszka brzoskwiń w puszce
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 łyżki żelatyny
    Składniki na biszkopt według własnegoprzepisu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwiniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Upiec biszkopt z 4 jaj według własnego sprawdzonego przepisu

    W ½ szkl. mleka rozprowadzić oba rodzaje mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzona mąkę i zagotować budyń. Masę pozostawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć dodając stopniowo budyń można dodać nieco spirytusu by masa nabrała ostrzejszego smaku i lepiej się połączyła. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt.

    Galaretki z żelatyną rozpuścić w szklance gorącej wody przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać płynną galaretkę. Masę wylać na krem budyniowy i wstawić do lodówki.

    Brzoskwinie odsączyć pokroić w kostkę, galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, przestudzić, dodać pokrojone brzoskwinie poczekać aż galaretka zacznie tężeć i wylać ją na masę śmietankową.

Porady

Ciasto najlepiej pokroić gorącym nożem, a przed podanie każdą porcję udekorować keksem bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować