Ciasto Malibu

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne rozpływa się w ustach, smakuje jak słynny likier.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    4 jajka
    4 łyżki kakao
    1/2 szklanki oleju
    400 gram jogurtu naturalnego
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    750 ml kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    serek waniliowy homogenizowany 250 gram
    3 łyżki żelatyny namoczone w 1/2 szklanki wody
    100 gram wiórków kokosowych
    dodatkowo
    1 puszka masy kajmakowej
    polewa 2 tabliczki mlecznej czekolady
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto malibu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta wymieszać łyżką w kolejności:
    najpierw jajka z cukrem i olejem, potem jogurt, następnie dodać przesiane razem: kakao, proszek do pieczenia, sodę i mąkę.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę (30 x 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 45 minut w 175 st.C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
  • 2. Żelatynę rozpuścić.
    Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek i wiórki, lekko wymieszać, na końcu wlać ciepłą żelatynę, wymieszać.
    Masą przełożyć ciasto.
  • 3. Na górny blat wyłożyć masę krówkową (przedtem lekko ją podgrzać aby łatwo było ją rozprowadzić).
  • 4. Czekolady rozpuścić z olejem na parze lub w mikrofali, wylać na masę toffi.
    Ciasto schłodzić.

Porady

Ciasto można także przygotować pomijając masę toffi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować