Ciasto z maślanką i owocami to połączenie pysznego spodu bez pieczenia, lekkiej pianki na bazie maślanki i galaretki oraz owoców. Bardzo orzeźwiające i lekkie ciasto.
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na formę 24x24 cm
Spód:
100 g płatków kukurydzianych
200 g suszonych daktyli
2 łyżki kakao
Część z maślanką:
500 ml maślanki
400 g owoców – truskawek, malin, jeżyn lub innych owoców tego typu
1 galaretka przezroczysta + 350 ml wody
3 galaretki owocowe (dobierz smak do owoców) + 200 ml wody
Ciasto bez pieczenia z owocami i maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie spodu ciasta:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 30 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odlej wodę (nie odciskaj daktyli, ponieważ namoknięte pomogą w uzyskaniu dobrej konsystencji). Daktyle zblenduj na gładką masę, a następnie wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i kakao. Kiedy uzyskasz jednolitą, lepką konsystencję, wylep spód formy. Jeśli masa nie będzie się kleiła, dodaj odrobinę wody.
2.Wykonanie części z maślanką:
Przezroczystą galaretkę rozpuść w 350 ml wody i odstaw do całkowitego stężenia. Pokrój w kostkę.
Galaretki owocowe rozpuść w 200 ml wody, odstaw do wystudzenia.
Wystudzone galaretki (ale nie stężałe) wymieszaj z maślanką i zblendowanymi owocami. Kiedy masa zacznie tężeć, wymieszaj z pokrojoną w kostkę przezroczystą galaretką. Całość wylej na wcześniej przygotowany spód. Odstaw do całkowitego stężenia.
3.Wierzch ciasta:
Galaretki rozpuść w 600 ml wody. Kiedy zaczną tężeć, wylej je na wierzch ciasta.
Komentarze